Златният град. Приказки от Великия преход (За Съдбата, Душата и Избора)

Във въздуха витае тревожност. Войни. Терористични актове. Криза. Несигурност. Познатият ни свят губи стабилните си очертания, на места се руши. И се питаме: А оттук нататък? Как да живеем сред озлоблението, страха и конфликтите? Елфика отговаря: Просто е! Като променим света около нас към по-добро, започвайки със своя собствен малък свят. Това е по силите на всеки от нас.
Елфика е вълшебница от глава до пети. Нейният свят е също вълшебен, различен. Като психолог с многогодишен стаж и приказкотерапевт, тя е убедена, че приказките могат да разрешат не само проблемите, които ни измъчват, но и да излекуват тяхното следствие – физическите болести на тялото. В “Златният град” ще откриете 15 приказки за възрастни, които ще ви отговорят – или поне ще ви подскажат отговорите – на много въпроси, ще ви покажат един различен път за справяне с предизвикателствата, които непрекъснато ни предлага животът. С мъдрост, топлота и оптимизъм, гарнирана с ненатрапчиво чувство за хумор Елфика ни хваща за ръка и ни повежда на едно много лично пътуване, леко и неусетно ни кара да погледнем в себе си, да се замислим не само върху различни аспекти от живота, но и върху собственото си поведение и мислене и дори върху думите, които използваме.
Всяка приказка е отделна малка история, със свой сюжет и герои, езикът в тях е приятен, достъпен и увлекателен, а темите са неизчерпаеми – от ненавистта и депресията до общочовешките въпроси за вярата, живота и смъртта. Лична криза, болест, загуба на близък човек, справяне с агресията, отношения “деца родители”… – преходът е различен за всеки от нас. Елфика ни разказва за начините, по които реагираме на случващото се около нас и вътре в нас, за нашия личен избор, за трансформациите в начина ни на мислене и пътя към личностното израстване. Въпросите, които поставя тя, са провокация към нас самите – темите са до болка познати и актуални, но тя ни заставя да се замислим върху неща, които много често старателно избягваме. Някои от историите са подобни на притчи, а редом с героите се появяват и чудати приказни същества. Други са просто човешки истории, каквито срещаме всеки ден в съвременния живот. Героите на тези приказки са хора като всички нас – със своите проблеми, търсения, мечти и болки. Понякога непохватни и объркани, те ни стават симпатични още от първата страница. Една от героините се бори с непрекъснатото изкушение да взема кредити, друга получава урок заради своята вербална агресия, трета е гневна на Господ заради нелепата загуба на своето дете…
Приказките са толкова приятни и увлекателни, че ги поглъщаш на един дъх. Но в същото време това не е литература, която прочиташ и забравяш. Кара те да размишляваш, а после лесно откриваш доброто в себе и неусетно трансформираш негативното в позитивно. Усещането за тревожност изчезва и на негово място идват Любов и Светлина… Но все пак отговорите и решенията всеки трябва да намери сам за себе си. Приказките ни помагат, но всеки сам трябва да извърши своя Преход.

Издател: Гнездото
Година: 2016
ISBN: 9786197316001
Страници: 190
Корици: меки
Тегло: 221 грама
Размери: 13×20
Наличност: Да
Раздел: Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 12.00