Възхвала на (г)лобалното или културният факт днес

Възхвала на (г)локалното или културният факт днес: между глобалното и локалното, между диалога и сблъсъка на цивилизациите
Предлаганата книга е с междудисциплинарна насоченост и ни отвежда в твърде обширната и болезнено актуална изследователска територия, свързана със съвременната глобализация. Разискват се проблеми на така нареченото световно общество и новия тип връзки глобално-локално, които произтичат от него; в същото време авторска цел е открояването на важни социални явления и процеси, както на възможни теории и идеи, които ги осветляват и които засягат все по-радикално актуалното битие на културните факти днес.
Елена Михайаовска е доктор на науките и професор по социология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Изследователските и интереси през годините засягат теорията и социологията на киното, теорията и социологията на културата, цивилизационните теории, историята на социалните идеи, както и в последно време тематични сфери като биография и общество, зависимостите глобално / локално. Автор е на голям брой студии, статии и на книгите: “Невена Коканова”, Москва, 1974; “Съвременното кино: между литературата и телевизията”, С, 1979; “Кино и съвременна култура”, С, 1980; “Андре Малро: културологичен портрет”, С, 1983; “Националната културно-художествена традиция и българското кино”, С, 1985; “Цивилизация и цивилизации: теории и идеи на XX век”, С, 1991; “Кучешки истории” (есета), 1995; “Франция – вечната и новата”, С, 1997; “Памет и преход”, С, 1999; “Митът Париж. Щрихи към интелектуалната биография на едно и повече български поколения”, С, 2001.

Издател: СемаРШ
Език: Български
Година: 2006
ISBN: 9548021765
Страници: 274
Корици: меки
Тегло: 230 грама
Размери: 20×14
Наличност: Да
Раздел: Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Цена: 10.99