Време да се мре

Един от най-успешните режисьори на европейското кино, Кшищоф Зануси винаги е имал репутацията на изключителен ерудит. И как иначе с образованост като неговата – преди да се дипломира като кинорежисьор, той учи физика и философия. Етичният патос на най-силните му филми от 70-те и 80-те години го утвърждава като творец с уникално място в модерното кино. Без да крие влиянието си от Бергман, той филм след филм изследва все по-обезценяващите се висок морал и човешка нравственост.
Щастливата творческа съдба му дава шанс да е единственият световен кинематографист, правил филми за папа Йоан Павел II (даже два пъти) – биографичен и екранизация по ранна пиеса на Карол Войтила. За срещите му с папата, както и за работата му с актьори като Виторио Гасман и Лесли Карон, писатели от класата на Йожен Йонеско и Макс Фриш, за срещите му с политици като Борис Елцин и диктатори като Иди Амин Дада и Фердинанд Маркос, разказва тази книга.
“Време да се мре” е и интригуващо свидетелство за дилемите, пред които са били изправени творците в годините на тоталитаризма – проблеми, които може и да изглеждат странни на по-новите поколения, но със сигурност ще развълнуват всички, сблъсквали се с идеологическото скудоумие.

Издател: Колибри
Език: Български
Година: 2004
ISBN: 954-529-3-268
Страници: 334
Корици: меки
Тегло: 270 грама
Размери: 20×13
Наличност: Не
Раздел: Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 9.00