Владетелят

0
(0)

Вярност /fede/ – синоним на лоялност, доверие. Не всякога трябва да бъде спазвана от ВЛАДЕТЕЛЯ; трябва да бъде жертвана, ако вреди на политическите планове /Гл. ХVІІІ/. Подобен извод от етична гледна точка не е възприемчив, но такова държание се налага от лошата природа на човека /натуралистичен песимизъм/.
Сила /forza/ може да означава военна сила, а също и решително, изпълнено с енергичност поведение. Необходима е за завладяването на държави, за премахването на противници или за поставянето им пред свършен факт, без те да могат да реагират. По такъв начин тя осигурява успеха. Освен това респектът и верността на подвластниците са обусловени от межествеността, показана от ВЛАДЕТЕЛЯ, било защото тя им влияе психически или защото на дело ги принуждава към подчинение /Гл. VІ, 6/
Хитрост /astuzia/ – освен идеята за хитрост и за политически нюх терминът включва и значението двуличие. Заедно със СИЛАТА, хитростта е един от вечнодействащите елементи в политическата борба. Да се отрича това, е лицемерие. Да се пренебрегва или да се противопоставя доверчивост, искреност, честност, е противопоказно и гибелно. Ето защо хитростта е необходимо качество за ВЛАДЕТЕЛЯ, който трябва да умее да се държи двулично и ловко в действителността, която от време на време изисква качествата на лъва и тези на лисицата /Гл. ХVІІІ/. Из “Речник на основните термини в произведенията на Макиавели”

Издател: Panorama.bg
Език: Български
Година: 2004
ISBN: 9549153711
Страници: 224
Корици: меки
Тегло: 185 грама
Размери:
Наличност: Не
Раздел: Философия, Хуманитарни науки, Книги

Цена: 8.00

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.