Вехтият завет: Истори и преживявания на един бежански род

0
(0)

Истории и преживявания на един бежански род. Записки по факти от изследвания, летописи, документи, спомени за миналото на героична хайдушка Шипка.
Книгата е разказ за един бежански род. Род, който не се гордее със своята слава, а със съпричастието си към съдбата на своите съселяни, към техните герои, създавали българската история. Книгата е за онази Шипка, която не е просто село, сгушено в прегръдките на Балкана, а пример как братството между народите може да троши окови на петвековно робство. Затова тя живее не само във всекидневието на българина, но и на други народи, на много хора по света. В далечна Канада има селище Нова Шипка още от времето на боевете на Орлово гнездо. В Хабаровск на брега на океана се издига паметник на героите на Шипка, които са били пример и вдъхновение на местните борци срещу японските нашественици. В Соколовска, Украйна, в музея на бойната слава на станцията е поставен пешкир, на който е извезан букет от рози от женското дружество на Шипка – подарък за освободителите още преди да бъде обявена Освободителната война. Затова послесловът на тази книга трябва да е: Пътеките към връх Шипка отдавна вече са символ в паметта на човечеството. Тази истина се крие дори в дребните неща за историята, в живота на хората.

Издател: Захарий Стоянов
Език: Български
Година: 2009
ISBN:
Страници: 166
Корици: меки
Тегло: 130 грама
Размери: 20×13
Наличност: Да
Раздел: Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 6.00

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.