Тромпет

0
(0)

Джаки Кей е шотландска писателка и поетеса. Тя е родена в Единбург и като малка била осиновена. Този период от живота и е описан в автбиографичната й стихосбирка „Документи по осиновяването“. Първоначално тя възнамерявала да стане актриса, но поетическите й успехи я накарали да се отдаде изцяло на литературата. Важни писателски постижения на Джаки Кей са наградата „Съмърсет Моам“ за стихосбирката „Други любовници“ и наградата на Гардиан за литература за романа й „Тромпет“.
„Тромпет“ е дебютният роман на Джаки Кей, който разплита историята на харесвания джаз тромпетист Джос Муди. След смъртта на Муди се разкрива и неговият действителен пол – той се оказва жена – и това предизвиква вълнения в обществото и в неговото семейство. Кей признава, че романът й е вдъхновен от съдбата на Били Типтън, американски джаз музикант, който запазил тайната, че всъщност е жена, в продължение на петдесет години, за да не навреди на своята музикална кариера. Романът разглежда теми като идентичността, любовта, тайната и публичността. Книгата е изградена чрез представянето на гледните точки на семейството на Муди, на неговите приятели, на пресата и на други хора. Дълбинният проблем е не противопоставянето между мъжа и жената, а истинската идентичност и трудността на това да преценим значението на един човешки живот.
„Исках да разкажа тази история, една и съща история, от няколко гледни точки. За мен беше интересно това как една история може да функционира подобно на музиката и как една нота може да съдържа същността на цялото. Исках да напиша роман, чиято структура е много близка до самия джаз. (…) Струва ми се че никога не съм започвала да пиша с идеята за послание. Интересуваше ме това колко изплъзваща се може да бъде човешката идентичност, как хората преоткриват себе си, как полът и расата се оказват категории, които ние се опитваме да фиксираме, най-вероятно за да подхраним собствените си предразсъдъци, как така наречените необикновени хора могат са живеят обикновен живот. Исках да напиша любовна история, където читателят да бъде дотолкова въвлечен в историята, че да повярва на Джос и да го нарича „той“ в ума си.“ – Джаки Кей

Издател: Алтера
Език: Български
Година: 2010
ISBN: 9789549757613
Страници: 290
Корици: меки
Тегло: 355 грама
Размери: 21×13
Наличност: Да
Раздел: Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 5.00

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.