Тайното знание. От песента на Орфей до мистичните учения на ХХ в.

Във всяко време има хора, водени от копнежа да разберат какво се крие отвъд физическата реалност. Книгата „Тайното знание” е пътешествие в магическия свят на тези, посветени в тайните на Вселената, хора – антични философи и мъдреци, астролози и алхимици, магьосници и медиуми, учени и хора на изкуството, създатели на тайни общества и спорни фигури от сферата на духовността. Изначалният човешки стремеж към истината е пътеводна звезда за всички тях – както за посвещаваните в древногръцките ритуали в чест на Дионис и Деметра, така и за всички следващи пазители на тайното знание, описани в тази книга: * античните философи с тяхната любов към истината и желанието да открият смисъла на човешкия живот * персийските магьосници, използвали сложните техники на астрологията и алхимията, за да разберат и овладеят силите, управлявляващи Вселената * ученият мистик Марсилио Фичино, чиито трудове вдъхват нов живот на древната мъдрост и спомагат за разпространението й в епохата на Ренесанса * Питагор, Парацелс, Галилей, Коперник, Нютон и много други гении, в чиито научни постижения и теории могат да бъдат открити семената на скритото познание * велики творци като Данте и Шекспир, Милтън, Йейтс и Кандински, използвали мистичните идеи, за да достигнат до съзнанието на хората чрез света на въображението * тайните общества и ню ейдж движенията, чиито ритуали са своеобразни съвременни мистерии.
Авторката Рут Клайдсдейл търси извора на езотеричното знание тук, на Балканския полуостров. Според нея първосъздателят на западните мистични традиции е Орфей – легендарният тракийски певец. Тук Орфей обаче не се разглежда като митологичен образ, а като жрец и шаман, като създател на цяло едно ново учение – орфизма, което изисква посвещение в скритото познание чрез изпълнението на специални ритуали, наречени Мистерии. „Тайното знание” е един своеобразен преглед на алтернативната духовна история на Западния свят. Пътешествието през скритата мъдрост ще направи всеки любознателен читател част от веригата на всички онези просветени души, които с талантите и прозренията си са открехвали малко по малко вратата на човека към неговото собствено съвършенство.
Рут Клайдсдейл е магистър по история на изкуството и автор на статии по философия и религия в английски и американски издания. Има диплома по астрология. Изнася лекции в Националната галерия в Лондон и е преподавател по ренесансово изкуство. Проявява специален интерес към изучаването на космическите символи в творбите от тази епоха.

Издател: AMG Publishing
Език: Български
Година: 2010
ISBN: 9789549696295
Страници: 304
Корици: меки
Тегло: 500 грама
Размери: 23×16.5
Наличност: Не
Раздел: Езотерика. Духовни учения, Книги

Цена: 8.95