Стратегеми. Стратегиите във войната, бизнеса, манипулациите и измамите

Книгата съдържа много на брой занимателни и поучителни истории, разкриващи традиционните начини за измама и манипулация, използвани в бизнеса, политиката, войната, криминалния живот и бита. Книгата не е предназначена за глупаци. Нещо повече, тя е вредна за тях. Този извод е потвърден по експериментален път и е с висока достоверност. Книгата е предназначена за честни хора, не дотам честни или просто измамници. Първите могат да се научат ефективно да се борят с вторите и третите, а те, на свой ред – да усъвършенстват изкуството си. Терминът „стратегема“ е с европейски произход, появата му се свързва със страрогръцката дума strategema, използвана за обозначаване на военното дело и военните хитрости.
В наши дни терминът „стратегема“ може да се използва в няколко смисъла. В приложния си вариант той означава военна хитрост, трик в политическата, икономическата, престъпната дейност и в частния живот. В тази книга терминът се използва в значително по-широк смисъл. Стратегемите се разглеждат не само като трикове или алгоритми за достигане на поставените цели. Те не просто дават рецепти за възможни действия. Те определят полето, в което се намираш, правилата, които следваш или пренебрегваш, в някои случаи -пътя, по който вървиш.
Китайските стратегеми традиционно признават само един критерий за правилност – ефективността на действията ти в борбата за власт и ресурси. За тях понятията „нравственост“, „духовност“ и „морал“ не съществуват като необходими елементи, които да характеризират твоята личност или дейност. Има само едно мерило – ефективността. Няма приятели и съюзници, всички са врагове.

Издател: Дилок
Език: Български
Година: 2005
ISBN: 9549994392
Страници: 314
Корици: твърди
Тегло: 475 грама
Размери: 22×14.5
Наличност: Не
Раздел: Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Цена: 16.00