Седем разговора с Хорхе Луис Борхес

Фернандо Сорентино, въодушевен читател на Борхес, получава шанса да го разпитва в продължение на 7 следобеда: въпросите му невинаги са снизходителни, защото снизходителността си прилича със скуката, а скуката с нищото. За да тушира този лек тероризъм, интервюиращият предпочита иронията пред възмущението. В тази книга Борхес ни се представя със своите некоментирани и противоречиви страни. На моменти саркастичен, произволен, великодушен… Точен и ослепителен. Прям, изненадващ и безжалостен в отговорите на истинска канонада от въпроси.
* Какво е Библията? * Какъв е раят на Борхес? * Какво е общото между Шопенхауер и Хитлер? * С какво Хенри Джеймс превъзхожда Кафка? * Каква е тайната на романите на Артър Конан Дойл? * Кой е истински фантаст – Жул Верн или Хърбърт Уелс? * Защо Борхес не харесва Хемингуей? * Защо „Божествена комедия” няма религиозна стойност? * Защо литературата не трябва да прилича на журналистиката? * Защо романът ще изчезне?
Почитателите на Хорхе Луис Борхес ще открият нова перспектива към великия аржентинец и като фантаст, и като критик, и като библиотекар. И като безвъзвратно ослепяващ читател, за когото казват, че завещал кожата си, с която след смъртта му да подвържат любимата му книга.

Издател: Enthusiast
Език: Български
Година: 2011
ISBN: 9789542958376
Страници: 224
Корици: меки
Тегло: 219 грама
Размери: 20×13
Наличност: Да
Раздел: Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 14.00