Сбогом, Шанхай

Шанхай през Втората световна война, когато бе под японска окупация, е кълбо от икономически, политически и военни интереси, дипломатически интриги и лични амбиции. Място за среща на престъпния свят, на международни авантюристи, шпиони и спекуланти, на изкоренени и преследвани хора. Място на блясък и мизерия, на безкрайното унижение на босоногите кули с техните рикши и на малките проститутки с техните пияни моряци, на порцелановата източна нежност и на военната бруталност, на опиума и на човешкото падение. Но и последен спасителен бряг, символ на отчаяната надежда за оцеляване.
Шанхай, със своя ограничен статут на открит град, бе единственото място на този свят, което можа да приюти двайсетина хиляди германски и австрийски евреи, предимно интелектуалци, успели да се доберат до устието на великата река Яндзъ, преди крематориумите да обгърнат Европа с тежкия си дим. Хонкю е кварталът, който бе превърнат в тяхно гето. Шанхай се нарича градът на тяхното проклятие, но и на спасението им.

Издател: Колибри
Език: Български
Година: 2004
ISBN: 9545293047
Страници: 320
Корици: меки
Тегло: 320 грама
Размери:
Наличност: Не
Раздел: Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 7.00