Пазителите на завета

„ПАЗИТЕЛИТЕ НА ЗАВЕТА” е новата книга на Том Егеланд, авторът, по чиито дири върви Дан Браун. През 2001 г. – т. е. две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо”, излиза романът на Том Егеланд „Краят на кръга”, в който има смайващи сходства с бестселъра на Дан Браун: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Читателите, които познават романа на Том Егеланд, са смаяни, когато откриват всички тези неща в публикувания по-късно „Шифърът на Леонардо”. Сега в новата си книга „ПАЗИТЕЛИТЕ НА ЗАВЕТА” Том Егеланд разплита нови исторически и религиозни загадки, свързани този път със Стария завет. Дали това няма да е сюжет и на следващия роман, който Дан Браун ще напише?
Сюжетът:
11 век: Викингски воини ограбват египетска гробница и без да знаят открадват една от най-големите тайни на Стария завет. 21 век: Археологът Бьорн Белтьо открива във викингски ръкопис код за разгадаване на древна загадка. Издирването, което археологът предприема, го отвежда сред диви исландски пейзажи, до руините на стари норвежки църкви и египетски гробници, до антикварни книжарници в Рим и далеч отвъд Атлантическия океан – в САЩ и до загадъчен дворец на Карибите. Могъщи сили са против него, но археологът успява да достигне до историческа и религиозна тайна, чието разкриване би имало фатални последствия.
Отчасти трилър, отчасти интелектуално приключение, „Пазителите на завета” изследва библейски и исторически митове.
През 1013, Викинг бойци нападнали египетска гробница и несъзнателно открадна най-голямата тайна на Стария завет. Когато чудат археолог намира древен Викинг пергаменти, съдържащи руни и гатанки, неговите светски живот се променя за добро. Тези кодове го доведе в търсене на улики при загадъчни места, от египетски гробници на антикварни книжарници. Мощни сили са против него, но той успява да открие религиозно прикритие с потенциално фатални последици.
„Потресаващ интелектуален роман!“ – Hamar Arbeiderblad, Норвегия
„Заплетен и динамичен конспиративен трилър за Стария мит скандинавската, египетски суеверие и християнски тайни общества. С кодове, руни, скрити карти, архаични символи, това е наслада за всички фенове на Стив Бери, Реймънд Хури и Дан Браун.“ – Кейт Мос, авторка на „Лабиринтът”
„Велик трилър!“ – El Periodico de Aragоn, Испания
„Егеланд заслужава целия този успех, който е постигнал. Това е роман, изпълнен с напрежение, завладяващ до последната страница. Писателят прави страхотно разследване и то е изключително.“ – Sоndag, Дания
„Страхотен исторически трилър! Спиращо дъха приключение.“ – To Paron, Гърция
„Вещо изградена история, изпълнена с обрати“ – Corriere della Sеra, Италия
„Приключенска история за възрастни, романът на Егеланд е много по-реалистичен от този на Дан Браун.“ – Kristina Carlson, Suomen Kuvalehti, Финландия
„Много по-дълбока книга от „Шифърът на Леонардо” – Frettabladid, Исландия

Издател: Персей
Език: Български
Година: 2010
ISBN: 9789548308137
Страници: 480
Корици: меки
Тегло: 345 грама
Размери:
Наличност: Да
Раздел: Трилъри, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 16.99