От царски гамбит до Веселин Топалов. Ръководство за шахматната игра

От царски гамбит до Веселин Топалов • Ръководство за шахматна игра
Излезналото от печат ръководството за шахматна игра “От царски гамбит до Веселин Топалов”, чийто автор е доайенът на българската шахматна журналистика Живко Кайкамджозов има популярен характер и е адресирано към широкия кръг любители на шахмата. Неговата цел е да ги запознае с основните правила и закономерности на играта, с нейната стройна логика и с вълшебния свят на шахматните комбинации. Едно от многото достойнства на ръководството е, че повечето от похватите на шахматната тактика са представени чрез любопитни аналогии с гръцката митология, което ги прави по-лесно усвоими и с общопознавателна стойност. А изобилието на примери от творчеството на Веселин Топалов, Антоанета Стефанова, Кирил Георгиев и други изтъкнати български гросмайстори не само разкрива красотата на древната и мъдра игра, но и прави книгата ценно помагало за висококвалифицирани шахматисти.
Един от основните раздели е посветен на дебютите на шахматната теория и съдържа и последните новости в нея, включително и от драматичния мач за световната корона между Веселин Топалов и Владимир Крамник.
Във виртуалната галерия на кориците са представени десет от най-великите стратези на шахмата и чародеи на комбинациите.
“От царски гамбит до Веселин Топалов” е 32-та шахматна книга на Живко Кайкамджозов. Роденият през 1931 година Живко Кайкамджозов е шахмайстор и дългогодишен деятел на играта на 64-те черно-белите квадрати. През 1986 година Живко Кайкамджозов е съдия на мача за световната титла между Гари Каспаров и Анатолий Карпов в Лондон. От 1994 година той е шахматен коментатор на вестник “7 дни спорт”. Живко Кайкамджозов е почетен гражданин на град Добрич.

Издател: Звезди-София
Език: Български
Година: 2007
ISBN: 9549514706
Страници: 256
Корици: меки
Тегло: 300 грама
Размери: 21.5×14.5
Наличност: Не
Раздел: Спорт, Хоби и свободно време, Книги

Цена: 6.00