Календарът на маите

0
(0)

„Календарът на маите“ е роман, който застъпва различни жанрове – от семейната сага, билдунгс-романа, любовния, еротичния, социалния роман, а в тематичен смисъл съдържа в себе си типичните за Ферич постоянни мотиви за болестта и смъртта, както и открива присъствието на онова „вътрешно око“, което има безпогрешен усет за странното, което обикновено се крие там, където най-малко очакваме.
„Календарът на маите“ е роман за порастването. Книгата разказва за три момчета, които израстват в Загреб през петдесетте и шестдесетте години на миналия век. Това е роман за любовта и нейните демони, която се проявява в най-различни форми. Разказ за Тихомир и Сенка във времето от гимназията до наши дни. Това е роман за секса, за желанието, което ни изпълва и унищожава. Роман за преходността, за времето, което оформя не само настоящето, а променя и миналото. Роман за старостта и слабостта.
Ферич пише за Загреб от средата на миналия век до наши дни, за излетите в Самобор и на Слеме, за околностите на Загреб. Това е книга с широк замах, в която има много брилянтни миниатюри. Текст с много съспенс, който постоянно изненадва и шокира.
„Календарът на маите“ получава наградата „Киклоп“ за най-добра проза през 2012, наградата за проза на вестник „Ютарни лист“ през 2012, наградата „Владимир Назор“, връчвана от Хърватското министерство на културата.
ЗА АВТОРА
Зоран Ферич е роден през 1961 г. в Загреб. Завършил е Хърватска филология в родния си град. Работи като учител по хърватски език и литература в средно училище. Есеистика и проза публикува от 1987 г. във водещи литературни вестници и списания – “Polet”, “Studentski list”, “Pitanja”, “Oko”, “Quorum”, “Godine nove”. Получил е едни от най-престижните награди за хърватска проза: AGM (1997) за разказа “Ангел в засада”, наградите “Г. Ш. Джялски” и “Ютарни лист” за най-добра книга (“Ангел в засада”) на 2000-та година, наградата на седмичника “National” за книга на десетилетието. Разказите му са превеждани на английски, немски, словенски, полски и унгарски език. Негови текстове са помествани в различни антологии. Публикувал e книгите “Мишеловката на Уолт Дисни” (“Mi?olovka Walta Disneya”, 1996), “Ангел в засада” (“An?eo u ofsajdu”, 2000), “Смъртта на Малката Кибритопродавачка” (“Smrt Djevoj?ice sa ?igicama”, 2002). Участвал е със свои разкази в сборника “Четири сезона” (“Quattro stagioni”, където са включени и М. Киш, Р. Млинарец, Б. Перич, 1998).

Издател: Авангард принт
Година: 2015
ISBN: 9789543372829
Страници: 616
Корици: твърди
Тегло: 835 грама
Размери: 15×21
Наличност: Да
Раздел: Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 18.00

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.