История и мит в румънското съзнание

През 1997 г. тази книга предизвиква сензация в Румъния и преосмисляне на ред исторически събития. В нея се разграничава историята, „такава, каквато е била“, и различните разкази за нея – неизбежно деформирани и митологизирани, за да обслужват променящите се гледни точки на настоящето. Книгата е преведена на много езици и е един от ориентирите не само в румънската, но и в балканската и цялата източноевропейска историография и политология.
„… изглежда историята ни тегли назад. Не реалната история, а историята, която си въобразяваме. Историята, в която сме различни от другите и преследвани от другите – парадоксална комбинация от някакво наше илюзорно превъзходство и натрапчив комплекс за малоценност, – илюстрира едно състояние на духа, което не подхожда на нашето време.“
Лучиан Боя (р. 1944 г.) е професор в Букурещкия университет, който публикува оригинално в Румъния и Франция и бива превеждан на много езици. Занимава се с история на идеите, на въображаемото, с теоретизиране на историческото писане, както и с широка гама от митологии (от края на света до комунизма и национализма).

Издател: Критика и хуманизъм
Език: Български
Година: 2010
ISBN: 9789545871511
Страници: 400
Корици: меки
Тегло: 492 грама
Размери: 21×14
Наличност: Да
Раздел: Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Цена: 22.00