Христоматия по литература за 12 клас: Забранените писатели

Христоматия по литература за 12 клас събра големите български писатели, забранени и преследвани по време на комунистическия режим. В сборника са включени произведения на Георги Марков, Йосиф Петров, Змей Горянин, Радой Ралин и други автори.
Зад идеята стои Центърът за европейски изследвания на Европейската народна партия, фондация „Конрад Аденауер“ и център „Хана Аренд“, а амбицията е просветното министерство да одобри такъв избираем предмет в програмата за последния клас на гимназията.
Автори на книгата от 305 страници са Ангел Николов, Васил Къдринов и Валентина Маринова. Според тях най-добрият начин зрелостниците да разберат комунистическия режим е като се запознаят със забранената литература, писана в този период.
Серия от трагедии – това е съдбата на немалко големи писатели през тези десетилетия, пишат те в предговора, припомняйки изпращането на Димитър Талев в концентрационен лагер, пребития до смърт в ареста сатирик и карикатурист Райко Алексиев, мизерното съществуване на Атанас Далчев и т.н.
Христоматията включва и кратка биография за забранените пера от комунистическата партия в България.

Издател: Център „Хана Аренд“ – София
Език: Български
Година: 2015
ISBN:
Страници: 304
Корици: меки
Тегло: 56 грама
Размери: 16×23
Наличност: Да
Раздел: Учебни помагала 8-12 клас, Средно образование 8-12 клас, Учебна литература, Учебници

Цена: 6.00