Досието Литвиненко

Кой е всъщност Литвиненко?
Загрижен за Русия патриот или предател, защитаван от силни покровители? Вглъбен самотник, изоставен от приятели, и роднини или търсещ внимание деен човек, който с готовност участва в различни политически дискусии и дава безброй интервюта? Страхливец, избягал от родината си, или смел общественик, открито критикуващ политиката на Путин. Мартин Сиксмит не оправдава, нито осъжда Литвиненко, а показва реалния му образ – сложна, противоречива личност. Убийството на Александър Литвиненко веднага грабва вниманието на света – също като сензационен трилър. Но в „Досието ЛИТВИНЕНКО“ няма да намерите художествена измислица, защото по следите на зловещата истина всичко освен фактите е излишно.
1998 Александър Литвиненко твърди, че руската служба за сигурност ФСС му е наредила да убие Борис Березовски – олиграрх в изгнание в Лондон.
1999 Литвиненко е девет месеца в затвора заради неподчинение.
2000 Напуска Русия и търси политическо убежище във Великобритания.
2002 Литвиненко обвинява ФСС в бомбардирането на апартаменти в Москва през 1999, което отнема повече от 300 души. Кремъл обвинява за бомбардировките чеченските бунтовници.
7 октомври 2006 Ана Политковска – политически журналист и критик на руските военни действия в Чечения – е застреляна в Москва. Литвиненко започва разследване на убийството й.
28 октомври Бившият агент на КГБ – бизнесменът Дмитрий Ковтун лети от Москва за Хамбург.
1 ноември Литвиненко обядва с италианския КГБ експерт Марио Скарамела в суши бар на Пикадили. Бившите агенти на КГБ – Дмитрий Ковтун и Андрей Луговой се срещат в Лондон с Литвиненко. После Ковтун и Луговой отиват да гледат мач на стадион „Емирейтс“. По-късно Литвиненко се оплаква, че се чувства зле.
23 ноември Литвиненко умира. В тялото му са открити следи от радиоактивното вещество полоний 210. От Скотланд Ярд обявяват, че смъртта на Литвиненко е убийство. Следи от полоний 210 са намерени в апартамента на Литвиненко, в суши бара, в офиса на Березовски, на стадиона „Емирейтс“ и в британското посолство в Москва. „Бритиш Еъруейз“ спешно издирва 33 000 свои пътници и 3000 души екипаж по маршрута „Москва-Лондон“ – три от самолетите им са облъчени с радиоактивно вещество. Немските власти претърсват апартамента на бившата съпруга на Ковтун в Хамбург и попадат на полоний 210. На разпит са подложени Луговой и Ковтун.
Добре запознат с подземния свят и политическия елит в Русия, Мартин Сиксмит разкрива ключовите играчи, за да ни даде отговор на въпроса, който всички очакваме. КОЙ УБИ ЛИТВИНЕНКО?

Издател: Ера
Език: Български
Година: 2007
ISBN: 9789549395761
Страници:
Корици: меки
Тегло: 250 грама
Размери:
Наличност: Не
Раздел: Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 9.90