Чоран. Тетрадки 1957-1972

В продължение на петнайсет години Чоран записва своите най-съкровени мисли в трийсет и четири тетрадки; своите неуспехи, страдания, страхове, гняв, унижения. Не е ясно дали тези покъртителни текстове са били предназначени за публикуване. От една страна, на кориците на няколко тетрадки е записано “Да се унищожи”, от друга, тетрадките са номерирани и съхранени. Много от включените мисли и фрагменти фигурират непроменени или преработени в книгите му, тоест записките могат да се считат и за чернови. Макар че техният автор е от онези съвременни писатели, който изтриват класическата граница между чернова и белова. Чоран приковава читателя с неудържимия си, фанатичен стремеж да открие себе си, да стигне до дъното, воден от аскетичната логика на самоизтезанието и самоунищожението. Впрочем не е ли твърдял той многократно, че взема перото само когато изпитва желание “да си тегли куршума”?
“Не се стремя към творчество, а към истина. Не да твориш, а да търсиш. Интересите ми не са присъщи на писателя. Може би на мъдреца? Също не. Бих искал да бъда освободител. Да направя човека по-свободен от себе си и от света. И за да постигне това, да му помогна да използва всички възможни средства. Никакви скрупули да не му пречат да победи робството си. Еманципация чрез безчестие.”

Издател: Факел Експрес
Език: Български
Година: 2004
ISBN: 9549772284
Страници: 272
Корици: меки
Тегло: 285 грама
Размери:
Наличност: Не
Раздел: Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Цена: 8.00