Българи и турци

0
(0)

ТАНГРА ТанНакРа ОБЩОБЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ и ЦЕНТЪРЪТ ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ ПО ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ към нея вече повече от 15 години осъществяват издателски проекти. Публикувани са проучвания на редица автори върху отношенията между българи и арменци, сърби, гърци, евреи, американци, араби, испанци, италианци (и Ватикана включително), французи. За реализираните досега издания се получиха позитивни отзиви от висши представители на съответните държави и правителства.
За разлика от някои традиционни или модерни гледни точки към другите, проектът се основава на възгледа, че „Те“, това сме „Ние“ в изменена обстановка и културно-историческа среда. Историческата памет, която е и познание, възпроизвежда крайната цел на човешкото съществуване и на интелектуалния и нравствения напредък. За нас тази цел е историческото добро. Доброто, при това тълкуване, е идеал, който е заложен в дълбоките пластове на човешкия стремеж към благородство и съвършенство. За съжаление тези ресурси, практически неизчерпаеми, са потискани от идеологии и от наложени обстоятелства.
Отношенията между българи и турци, между България и Турция са обременени е вековно противопоставяне – политическо, религиозно, културно. Въпреки това издателите и авторите вярват, че има предпоставки днес за преодоляване на историческите травми и постепенно изграждане на справедливи междусъседски отношения, съобразени е европейските и световните междудържавни норми. Първи стъпки биха били двустранното приемане на общата история, признаване на грешките и престъпленията в нея и искрени усилия за преодоляване на последствията от тях. Усвояването на този урок придобива нарастващо актуално значение в обединяваща се Европа и осмислянето би било принос към интеграционните процеси в целия свят.

Издател: Тангра ТанНакРа
Година: 2016
ISBN: 9789543781416
Страници: 384
Корици: твърди
Тегло: 1027 грама
Размери: 17×24
Наличност: Да
Раздел: История на България, История, Книги

Цена: 36.00

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.