Българи и сърби: Цариброд, Западните покрайнини и по на Запад

0
(0)

Българи и сърби: Цариброд, Западните покрайнини и пo` на запад – Оттегляне на българщината през „Силва магна булгарика” или тъмнината която изяжда (По документи от архивите на МВР и други малко популярни източници)
Владимир Русков е роден през 1935 година в Цариброд (в бивша Югославия). Емигрира в България през 1949 година, следва журналистика в СУ „Климент Охридски” в София. Повече от тридесет години е редактор в Българското национално радио – Радио станция „Родина” и Програма „Христо Ботев”.
Цариброд, преименуван на Димитровград, е българско градче в Западните покрайнини, които са отрязани от България в Ньой през 1919 година в нарушение на принципите на Уилсън и предадени под властта на сърбо-хърватско-словенското кралство през 1920 година. Оттогава се отваря още една рана на Балкана, която не заздравява – поругани са честта и достойнството на тези хора, които са имали нещастието да се родят в селата около Цариброд и Босилеград. Западнопокраинците се съпротивляват на окупатора, озлочестил съдбите на поколения българи, и търсят помощта на организациите, които закрилят правата на малцинствата. Българското национално малцинство в Сърбия е подложено на системен натиск за денационализация, забулен с формални фрази за права и свободи на „народите и народностите“, изсипани щедро в основни документи на бивша Югославия и сегашна Сърбия. Асимилацията на българите в Западните покрайнини от сръбската държава е практика, която майсторски се прилага и днес. За това се разказва в тази документална книга.
На вниманието на българския читател е книга, създавана от своя автор през целия му досегашен път на журналист, публицист, историк, политически наблюдател и анализатор. Владимир Русков е избрал оригинална, нетрадиционна форма на своя вълнуващ и покъртителен разказ за нерадостната съдба на българщината отвъд днешната ни граница със Сърбия. Той ни предлага един калейдоскопичен, но и по своему хомогенен разказ, изпъстрен с цитати от автентични български и сръбски текстове, с данни от малко или напълно неизвестни архивни материали, размисли на аналитик и познавач на отдавна отминали събития и съвременни проблеми. Книгата е лекарство против историческата амнезия, тя е призвана да лекува забравата. И това без съмнение е сред най-важните и достойнства.

Издател: Тангра ТанНакРа
Език: Български
Година: 2007
ISBN: 9789543780136
Страници: 408
Корици: меки
Тегло: 400 грама
Размери: 20×14
Наличност: Не
Раздел: История на Балканите, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Цена: 12.00

Колко полезна беше тази книга?

Кликнете върху звезда, за да го оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази книга.