Бюрокрацията

Всички свободомислещи хора са съгласни, че бюрокрацията е зло. Но повечето хора използват думата „бюрокрация” доста произволно. Как можем да осъждаме бюрокрацията и бюрократите, след като не знаем дори значението на тези термини?
Бюрокрацията парализира стопанската дейност и понижава производителността на труда.Тя е пропита от злостна омраза към частното предприемачество и свободната инициатива. Бюрократите се размножават и полагат всички усилия да ограничат свободата на действие на обикновения човек. Съгласявайки се с това, Лудвиг фон Мизес доказва, че бюрокрацията е последица и симптом на явления с много по-дълбоки корени.
Няма значение дали неизброимите нормативи, регламентиращи всеки аспект на стопанската дейност на гражданите, са приети като закони от парламента или са сътворени от държавна служба, на която законът е дал съответните правомощия и средства. Това, от което всъщност се оплакват хората, критикуващи брокрацията е самият факт, че държавата им е поела курс към тоталитаризъм
Как бюрокрацията да работи за управляваните, без да се превърне в тирания на управниците – отговорът ще намерите в този класически труд.

Издател: ???????? ?? ????????? ??????????? „?????“
Език: Български
Година: 2011
ISBN: 978-9549268-51
Страници: 148
Корици: меки
Тегло: 138 грама
Размери: 21.5×14
Наличност: Не
Раздел: Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Цена: 9.00