Alexandrina Pendachanska: Genuine

Десет години след първия си компактдиск в България, Александрина Пендачанска ще зарадва всички свои български почитатели с един дълго чакан албум. На 12-ти декември – понеделник, у нас, излиза новият студиен проект, осъществен изцяло в България и озаглавен не случайно ‘Genuine’ (от англ. истински, искрен).
‘Genuine’ е искреното музикално признание на Александрина към репертоара на големите оперни диви от миналото, преклонение пред истинските драматични колоратури и магическия свят на операта. Компактдискът съдържа седем прекрасни арии от опери на Росини, Верди, Моцарт и Доницети, роли, с който певицата се прочу и утвърди на международната оперна сцена. Драматично-колоратурен сопран с блестящи височини и отлична виртуозност, Александрина Пендачанска е на абсолютна висота в интерпретацията на Ермионе от едноимената опера от Росини [роля, за която 2004 г. тя беше удостоена с наградата “Дива” на Операта на Ню Йорк] , Донна Анна от “Дон Жуан” (Моцарт), Елизабета от “Роберто Деверьо” (Доницети), Леонора от “Трубадур” (Верди), Анна от “Анна Болейн” (Доницети), Фиордилиджи от “Така правят всички жени” (Моцарт) Елвира от „Ернани” на Верди.
Албумът ни пренася в света на този прекрасен, но труден за изпълнение репертоар, който все по-рядко намира място в звукозаписните програми. В книжката към албума самата Александрина написва: “.. В настоящия компакт диск включих арии от трите роли, които са ми дали най-вълнуващите моменти на сцената – Елизабета, Ермионе и Донна Анна. Тези дами оставиха дълбок отпечатък върху творческото ми развитие и път. Обичала съм ги и съм ги мразела, карали са ме да страдам и да се радвам, но най-вече, защото те изискват истинско пеене, присъствие и страст към операта. Операта – така, както аз я усещам. Ето защо, нарекох албума “Genuine”. Мисля, че името казва много за начина, по който се постарах да звучи. Надявам се, че успях”.
‘Genuine’ е записан през декември 2004 в “Студио 1” на БНР заедно с “Българския Симфоничен Оркестър” под диригентството на Ералдо Салмиери, чиято професионална биография минава през сцените на редица европейски оперни театри и концертни зали. За записите на албума са присъединяват и някои от младите ни оперни дарования като нашумелият тенор – Костадин Андреев в ариите “Essa corre al trionfo!” от “Ермионе” и “Scena ed Aria Finale” от “Анна Болена”, сопраното Йоана Железчева в арии от Доницети и Верди и младият бас Божидар Василев с изпълнение в “Анна Болена” и “Роберто Деверьо“ (Доницети).
Извън пределите на България, диискографията на Александрина Пендачанска е повече от впечатляваща. До този момент, тя има издадени записи за някои от най-престижните компании за класическа музика в света – „Жизнь за царя“ от Глинка с ролята на Антонида (Sony), Поемата „Камбани“ за хор и оркестър от Рахманинов (Decca), “Parisina d’Este” от Доницети (Dynamics), както и рецитал с оперни арии за фирмата Capriccio. Нейното изпълнение на ролята на Елизабета от операта “Роберто Деверьо” и интерпретацията на Лукреция Контарини от “Двамата Фоскари” са издадени на DVD формат.

Издател: Вирджиния Рекърдс
Година:
ISBN:
Страници:
Корици:
Тегло: 80 грама
Размери: 14×12
Наличност: Да
Раздел: Музика

Цена: 8.95