50 места, които да посетите в България през 2015 г.

Знаете ли каква година е 2015-а? Най-добрата година за пътуване в България! Отправяме ви няколко предизвикателства за следващите 12 месеца:
да (пре)откриете тръпката от пътуването в собствената си страна; да забележите интересното място на 20 км от вкъщи, което може би подминавате от години; да видите крепостите, музеите и църквите чрез легендите и човешките истории; да опознаете България мъничко повече, за да я заобичате мъничко повече.
А за да ви вдъхновим, сме ви подготвили 50 идеи за дестинации по всички краища на любимите 111 хиляди квадратни километра. Някои места може би познавате, за други сме сигурни, че ще успеем да ви изненадаме. Чакаме ви на планински върхове, в морето, в ритъма на рока и на гърба на кон, с чаша бутиково вино или на разходка по улица на няколко хиляди години. Ще ви срещнем с лешояди, с перфектни местенца за къмпинг, с необикновени музеи, пещери, гробници, дървета, легендарни мостове и, няма как, страхотни пейки! Щастливи пътешествия!
Интервю с авторите: – Любимата ви дестинация в България? – Oбичаме да казваме, че това е „следващата“. – Избрахте 50-те места, защото? – Първо, за да има всякакви дестинации – екопътеки, водопади, забравени крепости, новооткрити атракции, места за деца… Второ, искахме дестинациите да имат интересна история, легенда, да са нещо повече от място, на което отиваш да се снимаш и веднага след това забравяш. – Трябва да посетим вашите 50 места, защото? – Ние лично сме посетили всяко едно от тях и сме сигурни, че ще ви харесат – всяко по различна причина. – България е… пълна с изненади страна, която познаваме твърде бегло. – Когато пристигнете на ново място, най-напред… – Разхождаме се, за да опознаем района, и сядаме да изпием по чаша кафе, за да наблюдаваме хората. После се впускаме в откривателстване. – Малко познати дестинации се откриват? – С питане и обикаляне. – Най-ценното качество на пътешественика е? – Любопитството. – Това, което остана извън книгата? – Неосъществената ни среща с един бик в граничното село Маточина, по пътя към крепостта Букелон. Когато пристигнахме там, местните хора ни казаха, че много агресивен и опасен бик тъкмо е избягал и не могат да го заловят. Предупредиха ни да се пазим. Ние пък бяхме с неподходящо червена кола. Така и не срещнахме опасния беглец, но пък на връщане прекарахме половин час в кравешко задръстване на пътя. Вечерта с огромно удоволствие хапнахме по една телешка пържола, за да върнем баланса във вселената. Извън книгата остана и газенето до колене из блатото в Дуранкулак (сега има мостчета), здравото стискане на фотоапарат на статив в едно твърде ветровито утро на Тюленово, веселите писъци, докато се возихме на детската железница в Пловдив, както и всички срещи с невероятни хора по пътя. Това е най-ценното. – Най-ценният съвет за пътуване, който можем да дадете на пътешествениците? – Пътувайте без предварителни очаквания, нарушавайте смело плановете и бъдете отворени за всичко ново. А през 2016 г…. ви готвим нови предизикателства!

Издател: Фабрика за книги
Език: Български
Година: 2014
ISBN: 9786197198096
Страници: 184
Корици: меки
Тегло: 387 грама
Размери: 14×21
Наличност: Да
Раздел: Туризъм и пътуване, Хоби и свободно време, Книги

Цена: 14.40